Hoe maak je van jouw plek je stek?

Hoe maak je van jouw plek je stek?


Onlangs luisterde ik een aflevering van de podcast Van stad naar land van Suzanne Thöne. Zij is als makelaar gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die de stad uit willen. Voor mij een herkenbaar thema. Suzanne ging hierover in gesprek met interieurontwerper Janneke van Hardeveld en inspireerde mij om te komen tot mijn lijstje voor het kiezen en maken van een fijne plek. 

Een thuis dus. Want dat is zo belangrijk om je goed te voelen. In deze blog licht ik 4 punten uit die je wellicht aan het denken zetten over verhuizen en inrichten. Alles voor het ultieme thuisgevoel.

“Stel je huis en je interieur eens voor als ‘voor altijd’.”

1. Locatie is belangrijker dan het huis

Zo waar! Als je van binnen de stad naar buiten de stad verhuist of een grote stad verruilt voor een kleinere, zul je denken ‘dat je zoveel meer waar voor je geld krijgt’. Maar als dit in een dorp is waar je je mogelijk niet thuis voelt, is dat misschien toch niet van dezelfde waarde. 

Onderschat de waarde van een fijne buurt niet. Ook de mensen maken de plek. Een huis kun je verbouwen en helemaal eigen maken, ook als je in eerste instantie denkt: dit past totaal niet bij me. De buurt veranderen is een stuk minder makkelijk. Dus in wat voor omgeving zie jij jezelf thuis komen? 

IMG_7245
Mijn eigen stek

2. Een moodboard geeft houvast

Een moodboard is leuk om te maken en geeft houvast en rust. Het kan dienen als visie van waar het naar toe moet in jouw inrichting om er een thuis van te maken. Er is is zoveel moois en je wordt enorm beïnvloed door wat je (onbewust) krijgt voorgeschoteld. Een moodboard als uitgangspunt helpt je om dingen uit te sluiten. 

Zelf ben ik fan van abstracte moodboards als start, in plaats van interieurplaatjes. 

  • Verzamel en knip alles wat je mooi vindt uit. 
  • Probeer dit vervolgens terug te brengen naar 3 of 4 beelden die de essentie vangen. 
  • Die beelden zijn het uitgangspunt voor sfeer, kleur, structuur en vorm. Daarmee toch al iets minder abstract, niet?
Hoe maak je van jouw plek je stek
Abstract moodboard dat richting geeft voor vorm, kleur, sfeer, structuur.

3. Stel je huis en je interieur eens voor als ‘voor altijd’

Ik leerde van de podcast dat de reden van verhuizen heel vaak simpelweg de behoefte aan verandering is. Nog meer dan dat er praktische tekortkomingen zijn of andere wensen. Dat is toch bizar en onnodig? Stel je huis en je interieur eens voor als ‘voor altijd’. Een plek waar je wortelt en die je langzaam maakt zoals bij jou of jullie past. Dit hoeft niet allemaal in één keer. Liever niet zelfs.

Een heel andere mindset dan die ik zelf aan jaar lang uitsprak na onze verhuizing van Utrecht daar het ‘dorp’ Juthpaas in Nieuwegein: ‘We kunnen ook weer weg hoor’. Op zich waar natuurlijk. Maar door het om te draaien en ervan uit te gaan dat iets wel voor altijd is, zorg je automatisch al meer voor dat thuisgevoel. Het het helpt ook om bewustere en duurzame keuzes te maken, omdat je niet bij voorbaat denkt: ‘ach we vervangen het wel weer’.

Mag je dan niet meer verhuizen? Natuurlijk wel. Probeer het ‘voor altijd’-principe eens toe te passen op je interieur en kies voor meubels en accessoires die je voor altijd bij je houdt. 

4. Van verbouwen naar genieten 

Last but not least: verhuizen of verbouwen kan soms overweldigend zijn. Tegelijk is het een luxe, zowel een droomplek kunnen kopen als hulp zoeken om het helemaal van jou maken. Dus knijp jezelf even, want hoe fijn is het dat je deze mogelijkheid hebt! 

Advies nodig?

Loop je vast? Ik help je graag verder. Samen werken we aan een interieur dat helemaal bij jou past. Van het kiezen van de juiste kleuren tot het samenstellen van een stijlvolle inrichting, ik zorg ervoor dat het proces leuk en inspirerend is. Dat kan al vanaf €185 met een startsessie bij jou thuis

“Van te voren vonden we het spannend hoe onze nog (zeer algemene) ideeën over wat we graag zouden willen, concreet zouden worden gemaakt. Dat pakte goed uit, Marije had meerdere scenario's uitgewerkt en al pratend en kijkend naar de ruimte, kwamen we tot een passend plan.”

Tamar & Hilbert, Utrecht