Drie redenen om de tijd te nemen voor de juiste muurkleur

Een veelgehoorde tip in de interieurwereld is: “Geef dat muurtje gewoon een kleurtje. Als het je niet bevalt is het zo weer overgeschilderd, makkelijker dan een nieuwe bank.” Een handige tip als je kleur toepassen spannend vindt. Het verlaagt de drempel om voor kleur te gaan.

En toch ben ertegen. Net als spullen heeft verf een impact op het klimaat. Daarom is het zonde om alleen kleur te kiezen met het idee dat je het na een jaar weer overschildert. Net als trouwens de veelgehoorde aanpak “We doen eerst alles wit en kijken daarna wel waar we kleur toepassen.” Ook daar ben ik geen fan van en ik zal je uitleggen waarom.

“Het is zonde om alleen een kleur te kiezen met het idee dat je het na een jaar weer overschildert.”

Verlies van tijd en materialen

Allereerst is het zonde van jouw tijd, of die van een schilder en de bijbehorende kosten. Binnen korte tijd overschilderen betekent dat je iets voor niets op je muur smeerde. Zonde en onnodig, omdat het echt mogelijk is om meteen de juiste kleur te kiezen. Bovendien blijft de productie van verf een chemisch proces dat impact heeft op het klimaat. Hoe vaker je het vervangt, net als met alle spullen, hoe meer negatieve milieu-impact dat geeft.

Custom Size – 36

VOS en microplastics in muurverf

Ten tweede: het is niet zo duurzaam om een muur keer op keer te schilderen. Ook al is het overgrote deel van alle verf tegenwoordig op waterbasis, in vrijwel alle verven -ook de duurzame/circulaire/eco varianten-  zitten vluchtige organische stoffen (VOS) en pigmenten die schadelijke stoffen bevatten. Die VOS zitten in de stoffen die als oplosmiddel dienen.

Ook verf op waterbasis bevat nog schadelijke stoffen. Waar ik zelf van schrok is het feit dat je in de meeste gevallen de muur met verf dicht smeert, door de microplastics die erin zitten. Terwijl het voor het binnenklimaat juist fijn is als die ademt. Hoe meer van deze lagen verf hoe minder ademend de ruimte wordt. Dit heeft effect op de luchtkwaliteit en vochtbalans in huis.[1]

“Verf je huis niet wit als tussenoplossing.”

Ga niet voor minder of “veilig wit”

Het is echt mogelijk om direct tot de juiste kleur te komen waarmee je een fijn thuisgevoel creëert. Een thuis volledig op jou afgestemd. Ga niet voor minder en verf je huis niet wit als tussenoplossing. Mijn tip: denk wat langer over je opties na, verzamel voorbeelden van plaatjes en bekijk welke kleuren er op de wanden zitten daar waar jij je thuis voelt. Huur een professional in om kleur te kiezen, of wacht gewoon nog heel even. Noem het slow decorating.  Wist je dat er mensen zijn die de keuze uitstellen en uiteindelijk verliefd werden op de kleur van hun betonnen wanden of vers gestucte muren? De kleur setting plaster van Farrow & Ball is hier zelfs op geïnspireerd.

keuken

Plannen en tijd nemen

Hoe kom je dan wel tot de juiste kleur? Enerzijds: maak een goed plan afgestemd op jouw smaak en wensen. Anderzijds (ja dit is tegenstrijdig): laat de boel de boel en voeg stapje voor stapje kleur toe. Gemene deler: neem de tijd! Kijk hoe je gevoel ontwikkelt, wat je mist en wat je mooi vindt.

Hulp nodig?

Ik help je graag bij het vinden van jouw thuiskleuren. Dan maken we meteen een compleet plan met kleurkeuzes voor het houtwerk, vloer en plafond (de vijfde wand). Neem meteen contact op of bekijk hier wat mijn advies KLEUR inhoudt.

Meer weten?

[1] Op het etiket kun je microplastics herkennen aan de afkortingen PE, PET of HDPE, maar fabrikanten zijn niet verplicht dit te vermelden. Wanneer microplastics vrijkomen – bijvoorbeeld door schuren of slijtage – dan dragen ze bij aan de vervuiling van zee en land. (Milieucentraal.nl