Hoe maak je van jouw plek je stek?


In dit blog vind je vier dingen waar je aan kunt denken voor het ultieme thuis gevoel.

Onlangs luisterde ik een aflevering van de podcast Van stad naar land. Suzanne Thöne, van het gelijknamige bedrijf, is een makelaar die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die de stad uit willen. Voor haar podcast ging ze dit keer in gesprek met interieurontwerper Janneke van Hardeveld.

Hun gesprek inspireerde mij om te komen tot mijn lijstje voor het kiezen en maken van een fijne plek. Een thuis dus. Hopelijk inspireer ik je om eens op een andere manier te denken over en kijken naar verhuizen en inrichten.

“Stel je huis en je interieur eens voor als voor altijd.”

De plek is belangrijker dan het huis

Zo waar! Waar je ook voor kiest, pas op met jezelf voor te houden: ‘dat je zoveel meer waar voor je geld krijgt’ in een gehucht waar je je mogelijk niet thuis voelt. Onderschat de waarde van een fijne buurt niet. Ook de mensen maken de plek. Een huis kan je eigen maken, ook als je misschien in eerste instantie denkt: dit past totaal niet bij me. Een locatie een stuk minder makkelijk. Dus in wat voor omgeving zie jij jezelf thuis komen? 

IMG_7245
Mijn eigen stek

Een moodboard als richting

Een moodboard is een visie van waar het naar toe moet, als je dit scherp hebt, geeft dit veel houvast en rust. Er is is zoveel moois en je wordt enorm beïnvloed door wat je (onbewust) krijgt voorgeschoteld. Zo’n moodboard als uitgangspunt helpt je om dingen uit te sluiten. Zelf ben ik fan van abstracte moodboards als start, in plaats van interieurplaatjes. Verzamel en knip alles wat je mooi vindt uit. Probeer dit vervolgens terug te brengen naar 3 of 4 beelden die de essentie vangen. Die beelden zijn het uitgangspunt voor sfeer, kleur, structuur en vorm. Daarmee toch al iets minder abstract, niet?

Abstract moodboard dat richting geeft voor vorm, kleur, sfeer, structuur.
Abstract moodboard dat richting geeft voor vorm, kleur, sfeer, structuur.

Wortel

Ik leerde van de podcast dat de reden van verhuizen heel vaak simpelweg de behoefte aan verandering is. Nog meer dan dat er praktische tekortkomingen zijn of andere wensen. Dat is toch bizar en onnodig? Stel je huis en je interieur eens voor als ‘voor altijd’. Een plek waar je wortelt en die je langzaam maakt zoals bij jou of jullie past. Dit hoeft niet allemaal in één keer. Liever niet zelfs.

Een heel andere mindset dan die ik zelf aan jaar lang uitsprak na onze verhuizing van Utrecht daar het ‘dorp’ Juthpaas in Nieuwegein: ‘We kunnen ook weer weg hoor’. Op zich waar natuurlijk. Maar door het om te draaien en ervan uit te gaan dat iets wel voor altijd is zorg je automatisch al meer voor dat thuisgevoel. Het het helpt ook om bewustere en duurzame keuzes te maken, omdat je niet bij voorbaat denkt: ‘ach we vervangen het wel weer’.

Mag je dan niet meer verhuizen? Natuurlijk wel. Probeer het eens toe te passen op je interieur. 

Knijp me

Last but not least: het is een luxe, zowel een droomplek kunnen kopen als hulp zoeken bij het helemaal van jou maken. Dus knijp jezelf even, als je denkt dat je in de ramp die verhuizen of verbouwen heet bent beland, dat relativeert. Loop je vast? Ik help je graag op weg.